top of page
Kérjen tőlünk segítséget

Hamarosan felkeressük!

  • Writer's pictureBaleset.eu csapat

Sérüléseket és kárt okozó kutyaharapások felelősség és lehetséges kártérítés.

Sajnos a kutyaharapásos ügyek meglepően gyakoriak, sok ember ismer olyan személyt, akivel már előfordult ilyen eset. Ez gyakran akkor fordul elő, amikor egy házi kedvenc kiszökik az udvarból és megtámad egy járókelőt vagy megsebesít egy másik kutyát, jelentős anyagi kárt okozva a gazdának. Az ilyen esetekben a sértett jogosan követelhet sérelemdíjat és vagyoni kártérítést, például elszakadt ruha vagy állatorvosi költségek miatt. Emellett az értékcsökkenés is jelentős lehet, különösen, ha a megtámadott kutya tenyésztői kutya, amely akár 2-3 000€ értékű is lehet.


Amennyiben ezen esetekből bármelyik történik, mindig kérjünk orvosi segítséget és hívjuk a rendőrséget. A rendőrök kötelezhetik a kutyatartót az oltási könyv bemutatására, amely alapján megállapítható, hogy rendelkezik-e a kutya veszettség elleni oltással, ami kiemelkedően fontos a gyógykezelés szempontjából. Emellett, ha az állat nem volt elzárva, hiányzik a kerítés vagy rendszeresen megszökik, érdemes a jegyzőhöz fordulni. A kutyatartást a 41/2010 (II.26.) kormányrendelet szabályozza, melyre hivatkozhatunk.


A jogszabálysértés súlyossága attól függ, mekkora sérülést okozott a kutya:


Szabálysértési törvény 193. §: kutyával való veszélyeztetés

Büntető törvénykönyv 164. § (9) bekezdés: gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége (életveszélyes sérülés esetén akár 5 év börtönbüntetést is vonhat maga után)


Fontos lehet:

Megtalálható kiegészítő biztosítás ebtartói felelősségbiztosításként az OTP Bank-nál, de több más biztosítónál is része lehet a lakásbiztosításnak, általában kiegészítő biztosításként.

Fontos, hogy mindig az állat tartójával szemben tudunk fellépni az ilyen kártérítési ügyekben, ezért elengedhetetlen, hogy értesítsük a rendőrséget még a helyszínen, ezáltal bizonyítani tudjuk, hogy kinek a kutyája okozott sérülést vagy kárt. A sérülések akár életveszélyesek is lehetnek, ezért ezek az esetek nem elhanyagolhatóak. A kártérítési fedezet kérdése, azaz hogy van-e gazdának vagyona, változó lehet, de ha súlyos sérülés és jelentős kártérítési igény merül fel, akkor érdemes ügyvédhez fordulni.


Amennyiben káresete történik egy a cikkben olvashatók közül, akkor keressen minket:


Comentarios


bottom of page