top of page
Kérjen tőlünk segítséget

Hamarosan felkeressük!

  • Writer's pictureBaleset.eu csapat

Mire számíthatsz valójában a munkáltató által kötött balesetbiztosításokkal?

A munkahelyi balesetek és a munkaidőn kívüli sérülések egyaránt jelentős kockázatot jelentenek, amelyek komoly anyagi következményekkel járhatnak. De vajon minden munkáltató által kötött balesetbiztosítás egyforma védelmet nyújt? A válasz: nem. Magyarországon három típusú balesetbiztosítás létezik, amelyeket munkáltatók köthetnek dolgozóik számára, de mindegyik más és más körülmények között nyújt fedezetet. Lássuk, mik ezek és milyen buktatóik lehetnek!


1. Teljes körű, 24 órás védelem

Ez a biztosítás a legátfogóbb: nem csak munkaidőben, hanem otthon, szabadidős tevékenységek során, sőt, akár nyaralás alatt is védelmet nyújt. Ez az a típus, amely a legnagyobb biztonságot kínálja, hiszen a napi 24 órában, a hét minden napján véd a balesetek következményeitől.


2. Munkahely és úti biztosítás

Ez a biztosítási forma a munkavégzés alatt és a munkába járás közben történő balesetekre is kiterjed, azonban fontos tudni, hogy az útvonalat nem szabad megszakítani. Például, ha munkába menet beugrasz a boltba, és ott történik baleset, a biztosítás ebben az esetben nem térít. Átszállás esetén azonban a védelem továbbra is érvényes marad, hiszen az még az utazás részének tekinthető.


3. Csak munkahelyi balesetbiztosítás

A legkorlátozottabb védelmet nyújtó biztosítási forma, amely kizárólag a munkahely területén, munkaidőben bekövetkezett balesetek esetén érvényes. Ez a típus általában kevésbé költséges, de ennek megfelelően kevesebb eseményre nyújt fedezetet.


Mindegyik biztosítási forma úgynevezett összegbiztosítás, ami azt jelenti, hogy a biztosítási szerződésben rögzített összeg kerül kifizetésre, ha a biztosítási esemény bekövetkezik. Ez az összeg nem függ a ténylegesen felmerült költségektől, hanem előre meghatározott.


Miért fontos ez a tudás?

A munkáltató által kötött balesetbiztosítások ismerete nélkülözhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, milyen védelemben részesülünk a munkahelyünk által. Ez segíthet abban, hogy felkészüljünk és megfelelően reagáljunk, ha baleset ér bennünket. Továbbá, ezek az ismeretek lehetővé teszik, hogy érdemben tárgyaljunk a munkáltatóval a biztosítási feltételek kapcsán, vagy akár kiegészítő biztosítást kössünk saját költségünkre, ha úgy érezzük, hogy a kínált védelem nem elégséges.


A balesetbiztosítások mélyebb megértése nemcsak a munkavállalókat, hanem a munkaadókat is segítheti abban, hogy megfelelő védelmet biztosítsanak dolgozóik számára. Ha további kérdései vannak, vagy szüksége van segítségre a megfelelő biztosítási csomag kiválasztásában, forduljon bizalommal a baleset.eu szakértőihez.

bottom of page