top of page
Kérjen tőlünk segítséget

Hamarosan felkeressük!

  • Writer's pictureBaleset.eu csapat

Mi a teendő, ha nyaralás alatt baleset ér külföldön? Így maximalizálhatod a kártérítésed!

Nyaralás során balesetbe keveredni egy külföldi országban nemcsak ijesztő, de bonyolult jogi helyzeteket is teremthet. A közlekedési balesetek, legyen szó autós vagy gyalogos érintettségről, különösen nehéz helyzeteket idézhetnek elő. Az alábbiakban részletes útmutatót adunk arra vonatkozóan, hogy mit kell tenned, ha ilyen helyzetbe kerülsz, különös tekintettel arra, hogy hogyan biztosíthatod a lehető legmagasabb kártérítési összeget.


1. Kommunikáció a helyi rendőrséggel

Amennyiben baleset ér egy külföldi országban, az első és legfontosabb lépés, hogy azonnal vedd fel a kapcsolatot a helyi rendőrséggel. Kérj részletes információt arról, hogy melyik rendőrkapitányságon indul majd az eljárás, és kérj konkrét elérhetőségeket is, hogy tudj később érdeklődni.


2. Ne fordulj magyar biztosítóhoz azonnal

Ha például Olaszországban olasz autó okoz neked balesetet, sokkal magasabb kártérítési összegre számíthatsz, ha helyben intézed a kártérítést, mint ha Magyarországon keresztül próbálod meg. Ez azzal magyarázható, hogy a helyi jogszabályok és biztosítási rendszerek gyakran kedvezőbbek az áldozatok számára.


3. Az ügyintézés helyszíni jelentősége

Az ügy helyszíni kezelése lehetővé teszi, hogy közvetlenül a balesetet kivizsgáló hatóságokkal lépj kapcsolatba, ami gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést eredményez. Belgiumban, Franciaországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban is hasonló a helyzet: a helyi kártérítési összegek jelentősen magasabbak lehetnek, mint amit a magyar rendszer kínál.


4. Jogi segítség igénybevétele

Mivel a külföldi jogrendszerek és a baleseti kártérítések területe bonyolult lehet, érdemes jogi segítséget igénybe venni. A Baleset.eu jogi képviseletet biztosító ügyvédekkel nemcsak hogy ismeri a kártérítési törvényeket, de hatékonyan képviselheti az érdekeidet a kártérítési eljárás során, akár külföldön is.


5. Dokumentáld a balesetet

Fontos, hogy minden lehetséges bizonyítékot gyűjts össze a helyszínen: fényképek a balesetről, tanúk neve és elérhetősége, valamint minden egyéb dokumentum, ami a baleset körülményeit rögzíti. Ezek az információk nélkülözhetetlenek lesznek a kártérítési igényed alátámasztásához.


Ezeket a lépéseket követve nem csak hogy biztosíthatod a jogaid védelmét, hanem jelentősen növelheted a kártérítési összeg nagyságát is, amire jogosult vagy. Mindig tartsd szem előtt, hogy a helyi szabályozások és eljárások jobban szolgálhatják az érdekeidet, mint ha a hazai rendszeren keresztül intézed az ügyeket.


Baleset ér külföldön, keress minket.

Comments


bottom of page