top of page
Kérjen tőlünk segítséget

Hamarosan felkeressük!

  • Writer's pictureBaleset.eu csapat

A kártérítés összeghatárai Magyarországon: Mennyit kaphatsz baleset esetén?

Balesetek esetén gyakran merül fel a kérdés: Mennyi kártérítésre vagy jogosult? Magyarországon a kártérítés összegét számos jogszabály szabályozza. Ebben a cikkben bemutatjuk a legfontosabb összeghatárokat és azok jelentőségét.


A KGFB törvény alapján meghatározott összeghatárok

A KGFB törvény alapján a biztosítók kötelesek kártérítést fizetni a károsultaknak, de ezek az összegek nem végtelenek. A törvény az alábbi összeghatárokat határozza meg:

  • Dologi károk: Egy biztosítási esemény vonatkozásában a károsultak számától függetlenül a biztosító dologi károk esetén káreseményenként egymillió-háromszázezer eurónak megfelelő forintösszeg-határig köteles helytállni.

  • Személyi sérülés miatti károk: Káreseményenként hatmillió-négyszázötvenezer eurónak megfelelő forintösszeg-határig köteles a biztosító helytállni.

Ezen összegek magukban foglalják az igényérvényesítés költségeit, a jogi képviseleti költségeket, valamint a teljesítés időpontjáig eltelt időszakra járó kamatokat.


Miért vannak összeghatárok?

Az összeghatárok azért vannak, hogy a biztosítók is képesek legyenek fedezni a károkat. Emellett az EU-s szabályozásokhoz is igazodnak, így biztosítva, hogy a magyar kártérítési rendszer összhangban legyen a nemzetközi normákkal.


Összegzés

Baleset esetén fontos tisztában lenni azzal, hogy mennyi kártérítésre vagy jogosult. A magyar jogszabályok meghatározzák az összeghatárokat, amelyek alapján a károsultak kártérítést kaphatnak. Mindig érdemes szakértővel konzultálni, hogy pontosan mennyi kártérítésre vagy jogosult egy adott baleset esetén.


Comments


bottom of page