top of page
Kérjen tőlünk segítséget

Hamarosan felkeressük!

  • Writer's pictureBaleset.eu csapat

Baleset utáni kártérítés: Ki lehet jogosult és ki nem?

Balesetek során gyakran merül fel a kérdés: Ki jogosult kártérítésre? A válasz nem mindig egyértelmű, és sok tényezőtől függ. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat az eseteket, amikor valaki jogosult kártérítésre, és azokat is, amikor nem.


A balesetet okozó jármű utasai

Egy baleset során nem csak az ütközésben közvetlenül részt vevő járművek utasai sérülhetnek meg. A balesetet okozó jármű utasai is sérülhetnek, és ők is jogosultak kártérítésre, mivel utasként nem tehetnek a baleset bekövetkezéséről. Tehát, ha például egy busz utasa vagy, és a busz okoz egy balesetet, jogosult vagy kártérítésre, még akkor is, ha a busz volt a hibás.


A balesetet okozó sofőr

A balesetet okozó sofőr helyzete különleges. Ha ő okozta a balesetet, akkor nem jogosult kártérítésre. Azonban, ha a baleset nem az ő hibája volt, akkor a hozzátartozói jogosultak kártérítésre, különösen, ha a sofőr sajnálatos módon elhunyt a baleset következtében.


A balesetben nem közvetlenül részt vevők

Egy baleset során mások is sérülhetnek, akik nem vettek részt közvetlenül az ütközésben. Például, ha egy autó egy gyalogost elüt a járdán, mert egy másik autóval ütközött, akkor a gyalogos is jogosult kártérítésre.


Összegzés

A balesetek során sokféle helyzet adódhat, és nem mindig egyértelmű, ki jogosult kártérítésre. Fontos, hogy minden esetben konzultáljunk egy szakértővel, aki segíthet megérteni a jogainkat és a lehetőségeinket.

Commentaires


bottom of page